Moc marchwi – właściwości marchwi w kosmetyce

Co to jest macerat?

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym tak właściwie jest macerat. Macerat to olejowy wyciąg z różnych części roślin m.in. korzeni, pąków, liści lub kwiatów. Macerat, oprócz oleju bazowego zawiera rozpuszczalne w tłuszczach substancje aktywne pochodzące z danej rośliny. W przypadku maceratu z marchwi wykazano, że ma on działanie silnie przeciwutleniające i przeciwrodnikowe. Co więcej, olej z marchwi posiada właściwości napinające, uspokajające, polepsza podział komórek, zapobiega zagłębianiu się zmarszczek, a także tonizuje, chroni i wyrównuje koloryt skóry.

 

Macerat z marchwi, a TEWL

Macerat z marchwi to naturalna substancja aktywna bogata w minerały i beta-karoten, który znany jest również jako prekursor prowitaminy A. Wspominana prowitamina A to główna substancja czynna, która pod wpływem witaminy E, przekształca się w skórze w witaminę A, pomagając przede wszystkim zachować zdrową kondycję skóry oraz zapewnić jej właściwe funkcje regulacyjne.

Kosmetyki pielęgnujące, które zawierają macerat z marchwi normalizują grubość skóry oraz warstwę rogową naskórka, dzięki czemu wzmacniają jego funkcję ochronną oraz zmniejszają TEWL (Trans Epidermal Wather Loss).

TEWL (Trans Epidermal Wather Loss) to transepidermalna utrata wody w skórze. W sytuacji, gdy TEWL jest podwyższony, cały organizm traci wodę, a skóra jest słabo nawilżona. Dlatego należy podejmować mądre działania pielęgnacyjne, które będą miały na celu zarówno nawilżenie i odżywienie skóry, jak i jej wzmocnienie; tylko dzięki takim działaniom jesteśmy w stanie zabezpieczyć skórę przed TEWL.

Poprzez wzmacnianie naturalnego systemu ochronnego skóry, możesz najskuteczniej ograniczyć ucieczkę wody z jej wnętrza przez naskórek. Skóra, która ma wzmocniony ekosystem tzn. jest bogata w wilgoć oraz lipidy – jest najlepszą tarczą ochronną organizmu przed różnymi czynnikami: bakteriami, mrozem, wiatrem, promieniowaniem UV, czy zanieczyszczeniami. Odpowiednio przygotowana skóra chroniona jest przed niekontrolowaną ucieczką wody. Warto o tym pamiętać przygotowując się do radioterapii, czy chemioterapii – ponieważ w bardzo dużej kwestii to od nas samych i podjętych przez nas działań zależy poziom nawilżenia skóry.

 

Macerat z marchwi, a zawartość składników odżywczych

Macerat (olej) z marchwi zawiera przede wszystkim karoteny oraz tokoferole, dzięki czemu stosowany w kosmetyce działa na skórę podrażnioną lub przesuszoną w sposób odżywczy, regenerujący i zmiękczający. Poprawia on stan tkanki łącznej skóry właściwej, dzięki czemu skóra staje się bardziej elastyczna i miękka w dotyku.

Karoten to prowitamina dla witaminy A występuje głównie jako α-karoten i β-karoten. Jednak warto wspomnieć, że istnieją również γ-, δ- i ε-karoteny. W kosmetyce stosowany jest głównie β-karoten, czyli związek, który przy współpracy z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi wytwarza witaminę A. Stosowany na skórę w odpowiednim stężeniu pobudza działanie włókien kolagenowych, ma działanie przeciwrodnikowe oraz ochronne przed promieniami UV.

Tokoferol, czyli witamina E to biologiczny antyutleniacz. W kosmetyce witamina E stanowi ważny składnik pielęgnacyjny poprawiający nawilżenie i sprężystość skóry. Tokoferol zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, chroniąc jednocześnie integralność komórek. Witamina E przywraca równowagę skórze oraz hamuje jej procesy starzenia się.

Kosmetyki zawierające w składzie macerat z marchwi są szczególnie zalecane w przypadku łagodzenia skutków poparzeń słonecznych. Co więcej, dzięki zawartości wosku pszczelego, kosmetyki z olejem z marchwi będą jeszcze skuteczniej leczyły spękaną i podrażnioną skórę.

 

Karotenoidy, czyli prowitamina A

Karotenoidy to grupa naturalnych barwników roślinnych o kolorze od żółtego do czerwonego, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Karotenoidy mają zdolność pochłaniania promieni UV – są inhibitorami wolnych rodników. Karotenoidy można w dużych ilościach znaleźć w marchwi, kwiatach nagietka czy owocach dzikiej róży.

Karotenoidy są bardziej znane jako prowitamina A. Właściwości przeciwnowotworowe oraz inne korzyści zdrowotne zapewniane przez β-karoten obejmują ochronę przed chorobami układu krążenia lub zapobieganie zaćmie. Jak wcześniej wspomnieliśmy, marchew jest jednym z najlepszych źródeł β-karotenu. Zawartość karotenu w marchwi waha się w granicach 60–120 mg / 100 g, jednak co ciekawe, niektóre odmiany mogą zawierać nawet do 300 mg / 100 g. A jak przekłada się to w kosmetyce? Olej uzyskany z korzenia marchwi zawiera wysoką zawartość kwasu linolowego oraz lekką konsystencję, która nie pozostawia na skórze tłustego filmu oraz nie powoduje powstawania zaskórników (niekomedogenność).

 

Witamina A w kosmetykach

Pod wpływem promieniowania słonecznego poziom retinolu w naszym organizmie znacząco spada, szczególnie na skutek działania promieniowania UVA, które dociera do nas przez cały rok. Dlatego należy regularnie uzupełniać braki witaminy A poprzez stosowanie zbilansowanej diety oraz aplikację kosmetyków z witaminą A bezpośrednio na skórę.

Niedobór witaminy A w organizmie w pierwszej kolejności objawia się suchą, łuszczącą i zrogowaciałą skórą. Kolejnymi objawami są: wysypka skórna, częste infekcje, brak apetytu czy złe widzenie. Co więcej, niedobór witaminy A widoczny jest również na paznokciach, które są się łamliwe i kruche oraz włosach, które pozbawione są blasku.

Jak zadbać o dostarczanie witaminy A w diecie?

Źródłem prowitaminy A są głównie produkty pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy m.in.:

  • · marchew,
  • · dynię,
  • · szpinak,
  • · pomidory,
  • · morele,
  • · zielone warzywa: sałata, zielony groszek, koper, pietruszka.

Jak zadbać o dostarczanie witaminy A w pielęgnacji skóry?

Jeśli chcesz dostarczyć skórze witaminy A, wybieraj kosmetyki, które oparte są o macerat z marchwi oraz naturalne ekstrakty z nasion marchwi, czy kwiatów nagietka. Dzięki dobrej rozpuszczalności w tłuszczach, skóra dobrze zareaguje na retinol zawarty w kosmetykach, co bezpośrednio przełoży się na poziom nawilżenia skóry oraz spowolnienie procesu starzenia się.

Pamiętaj, że witamina A to jedna z najwcześniej odkrytych witamin i nie bez powodu nazwana została „witaminą młodości”!

 

Bibliografia

  1. 1. Extraction of Carrot (Daucus carota L.) Carotenes under Different Conditions
  2. 2. Kosmetyka stosowana. Joanna Dylewska-Grzelakowska, Warszawa 2010
  3. 3. Michalak M., Paradowska K., Zielińska A., Selected plant oils as a source of carotenoids for the applications in cosmetology Borgis – Postępy Fitoterapii 1/2018.
  4. 4. Kataria D., Chahal K., Kaur P., Kaur R., Carrot Plant-A Potential Source of High Value Compounds and Biological Activities: A Review. Proc Indian Natn Sci Acad 82 No. 4 September 2016 pp. 1237-1248
  5. 5. Igielska-Kalwat J., Wawrzyńczak A., Nowak I., β-Carotene as an exemplary carotenoid and its application in cosmetic industry. CHEMIK 2012, 66, 2, 140-144.
  6. 6. Kubat-Sikorska A., Stryjecka M., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Znaczenie karotenoidów w kosmetologii i ich naturalne źródła. Rośliny w nowoczesnej kosmetologii. Monografia Naukowa Lublin 2016.
Tags: macerat z marchwi olej z nasion marchwi olej z marchwi oleje z nasion marchwi oncoria oncoria one oncoria in oncoria fashion kosmetyki onkologiczne onkokosmetyki dermokosmetyki onkologiczne dermokosmetyki skóra po chemioterapii skóra po radioterapii kosmetyki po chemioterapii kosmetyki po radioterapii sucha skóra krem po radioterapii kremy po radioterapii radioterapia stereotaktyczna radioterapia ile trwa na czym polega radioterapia krem po radioterapii opinie pielęgnacja skóry po radioterapii współczesna zespół ręka-stopa maść po radioterapii odczyn popromienny po radioterapii krem po radioterapii forum skóra po radioterapii czym smarować pielęgnacja skóry po radioterapii krem przy radioterapii chemioterapia plamy na skórze po chemioterapii jaki krem do twarzy w czasie chemioterapii krem po chemioterapii kosmetyki dla pacjentów onkologicznych kosmetyki podczas chemioterapii kosmetyki do skóry po chemioterapii kosmetyki w czasie chemioterapii sucha skóra po chemioterapii kosmetyki dla chorych na raka krem do skóry po chemioterapii balsam do ciała balsam nawilżający balsam oncoria balsam dla mężczyzn balsam emolient balsam po radioterapii serum do paznokci odżywka do paznokci onycholiza onycholiza paznokcie onycholiza paznokci onycholiza paznokcia leczenia onycholiza co to paznokcie po chemioterapii odżywka do paznokci po chemioterapii odpadające paznokcie po chemioterapii jak wzmocnić paznokcie po chemioterapii schodzenie paznokci po chemioterapii zniszczone paznokcie po chemioterapii chemioterapia a malowanie paznokci wpływ chemioterapii na paznokcie krem na dzien krem do twarzy na dzień krem do twarzy po chemioterapii ochronny krem na dzień krem nawilżający do twarzy krem do twarzy po radioterapii krem na dzień po radioterapii krem na dzień po chemioterapii krem do twarzy nawilżający krem męski do twarzy krem na noc krem do twarzy na noc regenerujący krem na noc krem na noc po radioterapii krem na noc po chemioterapii kremy na noc krem mocno nawilżający krem na naturalny krem nawilżający na noc krem silnie nawilżający krem regenerujący
Kolagen – sekret młodości
onkoKOSMETYKI – dlaczego warto je wybrać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij Mój koszyk
Zamknij Lista życzeń
Ostatnio oglądane Zamknij
Zamknij

Zamknij
Nawigacja
Kategorie