Macerat z marchwi jako źródło β-karotenu

Macerat z marchwi jako źródło β-karotenu

Macerat z marchwi jako źródło β-karotenu

Maceratami określa się oleje roślinne zawierające substancje aktywne z danego wyciągu roślinnego, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Związki te to między innymi: olejki eteryczne, witaminy A, D, E, K, chlorofile, kwasy tłuszczowe, woski czy alkaloidy.

Formułę dermokosmetyków Oncoria One stworzyliśmy właśnie w oparciu o macerat z korzeni marchwi oraz oleju z nasion marchwi. Stąd też naturalny, pastelowy pomarańczowo-żółty kolor naszych preparatów. Po otworzeniu słoiczków z kremami na myśl pojawia nam się wspomnienie słodkiego waniliowego budyniu, który potrafił poprawić nastrój w dzieciństwie. Oprócz przyjemnego koloru, nasze dermokosmetyki nie tylko poprawiają nastrój, ale przede wszystkim są skuteczne. Jednak dowiedzmy się więcej o tym, jakie właściwości ma macerat z marchwi.

Jak powstają maceraty?

Maceraty to grupa olejów roślinnych pozyskiwanych w wyniku procesu trwającego zwykle wiele tygodni. Maceracja polega na zalaniu surowca roślinnego (kwiaty, zioła) olejem bazowym i pozostawieniu w temperaturze pokojowej przez dłuższy okres, podczas którego materiał powinien być co pewien czas mieszany. Po odfiltrowaniu resztek materiału roślinnego powstaje olej, który łączy w sobie właściwości oleju bazowego (najczęściej wykorzystuje się oliwę z oliwek, olej sojowy, olej słonecznikowy) oraz cenne właściwości rozpuszczalnych w tłuszczach biologicznie aktywnych substancji z danego surowca roślinnego. Powstały olej określa się nazwą rośliny użytej w procesie maceracji.

W zależności od zastosowanego surowca maceraty różnią się między sobą swoimi właściwościami, dzięki czemu mogą odpowiadać na bardzo różnorodne potrzeby skóry i sprawdzają się w pielęgnacji różnych jej typów. Uznawanym składnikiem preparatów kosmetycznych jest m.in olej marchwiowy, uzyskiwany w procesie długotrwałej maceracji korzenia marchwi zwyczajnej (Daucus carota L.) z rodziny selerowatych (Apiaceae). Macerat ten wykorzystywany jest w preparatach kosmetycznych głównie z uwagi na zawartość karotenoidów (m.in. α- i β-karotenu). Jak wskazują wyniki badań, olejowy ekstrakt z marchwi zawiera także związki polifenolowe, tj. luteolinę, kemferol, apigeninę, kwercetynę i kwas kawowy, wykazujące silne właściwości antyoksydacyjne. W oleju zidentyfikowano ponadto monoterpeny, seskwiterpeny, tokoferole (γ- i δ-tokoferol), witaminy z grupy B, K i D oraz pierwiastki: Ca, P, Cl, Na, K, Fe, Zn, Mg.

Zastosowanie karotenoidów w kosmetologii

Od wielu lat związki z grupy karotenoidów są interesującym tematem badań. Efektem tego zainteresowania są liczne projekty naukowe mające na celu wyjaśnienie wpływu tej grupy związków na organizm. Karotenoidy należą do grupy terpenów i jako takie możemy podzielić je na:

  • karoteny (np. β-karoten, α-karoten, γ-karoten, lipoken)
  • ksantofile (luteina, kaspsorubina, zeaksantyna, wiolaksantyna).

Udowodniona zależność między starzeniem się organizmu a procesami oksydacyjnymi zwróciła szczególną uwagę badaczy na właściwości antyoksydacyjne karotenoidów. Jednym z najważniejszych związków z tej grupy pozostaje β-karoten. Jego silne właściwości przeciwutleniające wykazują wyższą aktywność antyoksydacyjną niż witamina C i E. β-karoten jest najbardziej aktywnym prekursorem witaminy A, a jednocześnie ma zdolność ograniczania ilości powstałego retinolu. Uczestniczy również w hamowaniu procesu peroksydacji lipidów, wchodząc w reakcje z powstającymi w nim organicznymi wolnymi rodnikami. 

Właściwości karotenoidów w kosmetyce

Właściwości karotenoidów wykorzystywane są w kosmetyce w różnych obszarach, które wynikają z mechanizmu ich działania. Karotenoidy wykazują działanie odmładzające i przeciwstarzeniowe. Jest to możliwe dzięki takim procesom jak:

  • > stymulacja fibroblastów do syntezy kolagenu i elastyny, co powoduje wzrost gęstości skóry i wygładzenie zmarszczek
  • > odbudowa i regeneracja włókien kolagenowych, zerwanych w wyniku działania promieni UV,
  • osłabienie działania enzymów (kolegenozy i elastazy), co hamuje skutki widocznego przedwczesnego starzenia się skóry
  • pobudzenie procesów regeneracji uszkodzonych komórek skóry
  • stymulacja właściwego funkcjonowania płaszcza hydrofilowego skóry, chroniącego przed czynnikami zewnętrznymi i szkodliwym działaniem mikroorganizmów.

Działanie odmładzające i przeciwstarzeniowe obejmuje także ochronę przed fotostarzeniem, czyli procesem przyspieszonego starzenia się skóry, będącego konsekwencją częstej ekspozycji na promieniowanie UV. Przeprowadzone badania potwierdziły ochronne właściwości β-karotenu w tym zakresie poprzez łagodzenie oparzeń słonecznych, zmniejszenie szkodliwości promieniowania i ograniczenie markerów procesu fotostarzenia.

Karotenoidy są ważnym składnikiem preparatów przeznaczonych do cery trądzikowej. Ich wykorzystanie w tego typu kosmetykach opiera się na:

  • przeciwdziałaniu wolnym rodnikom przekształcającym lipidowe składniki sebum, co prowadzi do powstawania produktów drażniących skórę,
  • oczyszczaniu ujść mieszków włosowych, wokół których dochodzi często do stanów zapalnych,
  • normalizacji pracy gruczołów łojowych do wydzielania optymalnych ilość łoju (jego nadmiar, jako pożywka dla mikroorganizmów, jest potencjalną przyczyną powstawania wyprysków).

Karotenoidy wykorzystywane są również w celu rozjaśnienia przebarwień skórnych. Jest to możliwe dzięki:

  • redukcji przebarwień pojawiających się wskutek nadmiernej ekspozycji słonecznej lub niekorzystnej reakcji skóry na połączenie promieniowania UV ze stosowanymi lekami,
  • zmniejszaniu ilości melaniny, której nadmiar uwidacznia się w postaci plam skórnych, poprzez redukcję rozmiarów melanocytów,
  • ograniczeniu przebarwień potrądzikowych.

Karotenoid - prekursor witaminy A

Karotenoidy, w tym β-karoten będący prekursorem witaminy A, znajdują szerokie zastosowanie w kosmetologii. Wykazują działanie odnawiające, nawilżające, odżywcze, zmiękczające i przeciwzmarszczkowe. β-karoten łatwo wnika w warstwę rogową naskórka, gdzie pochłania szeroki zakres promieniowania słonecznego. Karotenoidy (w tym β-karoten, likopen, luteina, zeaksantyna) zapobiegają posłonecznym uszkodzeniom skóry, a także chronią przed stresem oksydacyjnym wynikającym z nadmiernej aktywności reaktywnych form tlenu, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów skóry.

W preparatach kosmetycznych β-karoten znajduje zastosowanie jako składnik o działaniu przeciwrodnikowym, promieniochronnym (SPF poniżej 2), przeciwstarzeniowym, ale także przeciwtrądzikowym i regulującym wydzielanie sebum. Stanowi ponadto składnik kosmetyków przeznaczonych do opalania, poprawiających koloryt oraz nadających skórze charakterystyczny odcień opalenizny.

Bibliografia

  1. Bayerl C., Beta-carotene in dermatology – does it help? Acta Dermatoven APA 2008; 17(4):160-6.
  2. Arct J., Mieloch M., β-Carotene in skin care. Pol J Cosmetol 2016; 19(3):206-21.
  3. Bocho-Janiszewska A., Dawidziuk M., Application of carrot macerate in self-tanning cosmetics. TPJ 2013; 4:131-6.
  4. Michalak M., Paradowska K., Zielińska A., Selected plant oils as a source of carotenoids for the applications in cosmetology Borgis - Postępy Fitoterapii 1/2018. 
  5. Kataria D., Chahal K., Kaur P., Kaur R., Carrot Plant-A Potential Source of High Value Compounds and Biological Activities: A Review. Proc Indian Natn Sci Acad 82 No. 4 September 2016 pp. 1237-1248
  6. Igielska-Kalwat J., Wawrzyńczak A., Nowak I., β-Carotene as an exemplary carotenoid and its application in cosmetic industry. CHEMIK 2012, 66, 2, 140-144.
  7. Kubat-Sikorska A., Stryjecka M., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Znaczenie karotenoidów w kosmetologii i ich naturalne źródła. Rośliny w nowoczesnej kosmetologii. Monografia Naukowa Lublin 2016.
  8. Michalak M., Paradowska K., Zielińska A., Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów. Post Fitoter 2018; 19(1): 10-17.
Tags: oncoria oncoria one oncoria in oncoria fashion kosmetyki onkologiczne onkokosmetyki dermokosmetyki onkologiczne dermokosmetyki skóra po chemioterapii skóra po radioterapii kosmetyki po chemioterapii kosmetyki po radioterapii sucha skóra krem po radioterapii kremy po radioterapii radioterapia stereotaktyczna radioterapia ile trwa na czym polega radioterapia krem po radioterapii opinie pielęgnacja skóry po radioterapii współczesna zespół ręka-stopa maść po radioterapii odczyn popromienny po radioterapii krem po radioterapii forum skóra po radioterapii czym smarować pielęgnacja skóry po radioterapii krem przy radioterapii chemioterapia plamy na skórze po chemioterapii jaki krem do twarzy w czasie chemioterapii krem po chemioterapii kosmetyki dla pacjentów onkologicznych kosmetyki podczas chemioterapii kosmetyki do skóry po chemioterapii kosmetyki w czasie chemioterapii sucha skóra po chemioterapii kosmetyki dla chorych na raka krem do skóry po chemioterapii balsam do ciała balsam nawilżający balsam oncoria balsam dla mężczyzn balsam emolient balsam po radioterapii serum do paznokci odżywka do paznokci onycholiza onycholiza paznokcie onycholiza paznokci onycholiza paznokcia leczenia onycholiza co to paznokcie po chemioterapii odżywka do paznokci po chemioterapii odpadające paznokcie po chemioterapii jak wzmocnić paznokcie po chemioterapii schodzenie paznokci po chemioterapii zniszczone paznokcie po chemioterapii chemioterapia a malowanie paznokci wpływ chemioterapii na paznokcie krem na dzien krem do twarzy na dzień krem do twarzy po chemioterapii ochronny krem na dzień krem nawilżający do twarzy krem do twarzy po radioterapii krem na dzień po radioterapii krem na dzień po chemioterapii krem do twarzy nawilżający krem męski do twarzy krem na noc krem do twarzy na noc regenerujący krem na noc krem na noc po radioterapii krem na noc po chemioterapii kremy na noc krem mocno nawilżający krem na naturalny krem nawilżający na noc krem silnie nawilżający krem regenerujący

Powiązane wpisy:

Zostaw odpowiedź

Wszystkie pola są wymagane

Wpisz kod