INCI pod lupą - czego unikać w kosmetykach po chemioterapii i radioterapii?

INCI pod lupą - czego unikać w kosmetykach po chemioterapii i radioterapii?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele kosmetyków dla osób po chemioterapii i radioterapii. Nasz zespół postanowił przeanalizować zawarte w produktach składniki INCI.

W pierwszej części naszej publikacji znajdziecie listę INCI, które warto unikać w kosmetykach w trakcie trwania. INCI to skrót z języka angielskiego – International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, czyli Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetyków. Dzięki niemu skład kosmetyków nazywa się tak samo w całej Unii Europejskiej. W ten sposób nie musisz się już martwić, co zawiera kosmetyk kupiony w aptece, drogerii lub sklepie internetowym. 

Sprawdź listę składników, których zaleca się unikać w kosmetykach przy chemioterapii i radioterapii:

  • Butyl methoxydibenzoylmethane – filtr UV, zwany najczęściej inaczej Avobenzone, absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła. Nałożony na skórę chroni ją przed fotostarzeniem. Składnik ten może być wykorzystany wyłącznie z zachowaniem określonych ograniczeń, maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia: 5%. Istnieją doniesienia sugerujące, że niektóre substancje promieniochronne stosowane w kosmetykach, w tym awobenzon, mogą mieć działanie podobne do estrogenu
  • Ceteareth 20 (PEG-20) – emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Substancja myjąca usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów
  • Cetyl PEG/PPG-- 10/1 Dimethicone – silikon, emulgator; substancja konsystencjotwórcza – umożliwia powstanie emulsji. Zostawia na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną. Stosowanie produktów z silikonami to jak stosowanie folii spożywczej na skórę. Efekt wygładzenia jest widoczny, jednak skóra zostaje przykryta warstwą, przez którą z trudem przenikają substancje pielęgnujące, co nie pozwala skórze się regenerować.
  • Disodium EDTA – sekwestrant – syntetyczny środek konserwujący, zapobiegający zmianom konsystencji, zapachu i koloru kosmetyków. W większych dawkach jest substancją drażniącą skórę i błony śluzowe, szczególnie niebezpieczny jest w formie rozpylonej w powietrzu, dlatego należy zwracać uwagę na tą substancję w kosmetykach w aerozolu; EDTA ma właściwości wiązania metali ciężkich, dlatego nie należy stosować kosmetyków z tą substancją jednocześnie z lekami/suplementami z zawartością cynku, żelaza, miedzi, glinu, ołowiu, bizmutu, a także z antybiotykami; odradza się również używanie EDTA w ciąży i podczas laktacji; jest to substancja potencjalnie niebezpieczna
  • Glyceryl Caprylate – emolient tzw. tłusty – stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Składnik umożliwiający powstanie emulsji tj. kremy, mleczka, balsamy.
  • Isododecane - pochodna parafiny (substancja ropopochodna); należy do grupy substancji zmiękczających. Naniesiona na skórę powoduje jej zmiękczenie i wygładzenie. Jednak jego stosowanie może zapychać pory i tworzyć zaskórniki. Co więcej, stosowanie prowadzi do wielu szkodliwych procesów w skórze, związanych z intensywnym rozwojem bakterii beztlenowych
  • Lanolin Alcohol [mieszanina alkoholi lanolinowych] – substancja zmiękczająca, emulgują i regulująca lepkość produktu.
  • Linum Usitatissimum [siemię lniane] – w nasionach siemienia lnianego znajduje się od 30% do 40% tłuszczu, którego głównym składnikiem są glicerydy kwasu eleinowego, linolenowego i linolowego oraz fitosterole i witamina E. Substancja wykazuje działanie przeciwzapalne, pielęgnacyjne i zapobiega łuszczeniu się skóry.
  • Magnesium Sulfate – siarczan magnezu, środek konsystencjotwórczy.
  • Methylparaben – paraben konserwant, który działa na zahamowanie rozwoju mikroorganizmów w kosmetyku. Methylparaben jest traktowany jako jedna z substancji alergennych; został on bowiem sklasyfikowany jako potencjalny alergen. Z tego względu nie zaleca się stosować go przez kobiety w ciąży lub osoby z wrażliwą i podatną na alergie skórą.
  • Octocrylene (OC) – filtr UV chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Z przeprowadzonych we Francji badań in vivo wynika, że oktokrylen może mieć wpływ na układ hormonalny. Z kolei inne badania wykazały, że rok po otwarciu kremów z filtrem zawierających octocrylene uwalnia się rakotwórczy benzophenon.
  • Paraffin [parafina] – substancja ropopochodna. Działa jedynie powierzchniowo. Wykazuje działanie nawilżające poprzez wytworzenie film okluzyjnego na skórze.
  • Paraffinum Liquidum [olej parafinowy] – substancja działająca jedynie powierzchniowo. Wykazuje działanie natłuszczające. Podobnie jak wazelina tworzy na skórze „opatrunek”. Substancja ta może sprzyjać powstawaniu zaskórników, daje efekt błyszczenia i świecenia się skóry.
  • PEG-8 – humektant – zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp.; substancja nawilżająca odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie
  • Petrolatum [wazelina] – substancja ropopochodna, która ma działanie natłuszczające, po aplikacji na skórę tworzy film okluzyjny, co oznacza że zapobiega „ucieczce” wody ze skóry.
  • Phenoxyethanol [2-fenoksyetanol] – w kosmetykach pełni przede wszystkim funkcję składnika konserwującego. Zapobiega dostaniu się, rozwojowi i przetrwaniu drobnoustrojów w produkcie. Nad tą substancją ciągle są prowadzone badania – zaleca się więc, aby unikać ją w pielęgnacji niemowląt, powinny też uważać na niego kobiety w ciąży oraz osoby ze skórą wrażliwą i chorobami dermatologicznymi (jak AZS czy łuszczyca), może bowiem wywoływać podrażnienie i reakcję alergiczną.
  • Polyglyceryl- 4 Isostearate – substancja emulgująca; ułatwia połączenie się dwóch niemieszających się ze sobą cieczy (wodnej i olejowej) tworząc emulsję; wykazuje silne działanie komedogenne. Składnik może nasilać trądzik, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.
  • PVP/Poliwinylopirolidon – substancja wypełniająca, zwiększająca objętość produktu kosmetycznego
  • Sodium Chondroitin Sulfate – stosowany jako środek kondycjonujący. Na skórze tworzy efekt nawilżenia. Uważany za składnik o niskim stopniu zagrożenia. Wg Canada Domestic Substance List substancja może wykazywać toksyczność rozwojową i reprodukcyjną oraz działanie neurotoksyczne i może prowadzić do zaburzeń endokrynologicznych.
  • Triethanolamine – substancja powierzchniowo-czynna, należąca do grupy etanoloamin. Nadaje produktom odpowiednie, pożądane przez producenta pH. W preparatach niespłukiwanych, pozostających na skórze, stężenie Triethanolamine może wynieść maksymalnie 2,5%, w spłukiwanych – do 5%. Uznano, że wraz z innymi związkami może mieć ona działanie kancerogenne.

Artykuł został stworzony w oparciu o wiarygodne źródła: badania naukowe i oficjalne raporty nt. bezpieczeństwa składników.

Powiązane wpisy:

Zostaw odpowiedź

Wszystkie pola są wymagane

Wpisz kod